Blog: De heksenjacht op Fokkers van Rasdieren

Blog: De heksenjacht op Fokkers van Rasdieren

 

Is het fokken van een nestje nog wel leuk? Een vraag die we regelmatig stellen aan fokkers. Het antwoord: ja, het is fantastisch om een nestje te fokken. Maar alle regeltjes die erbij komen kijken maakt het steeds minder leuk. Daarbij is er de laatste jaren ook nog eens een steeds sterkere claimcultuur ontstaan, waardoor je voor de vreemdste dingen aansprakelijk wordt gesteld door kopers (of andere partijen).

Daarnaast is er ook nog eens een partij die de heksenjacht heeft geopend op fokkers van gezelschapsdieren. Niet alleen rasfokkers, maar fokkers in het algemeen. Hierbij worden vrijwel alle fokkers over één kam geschoren, waardoor ook de goedbedoelende, eerlijke fokkers negatief in het nieuws komen te staan.

 

Broodfokkers 

Vrijwel iedereen zal het met ons eens zijn dat de echte broodfok, waarbij de leefomstandigheden van de dieren (extreem) slecht zijn, verbannen moet worden uit Nederland. Dit soort fokkers zorgen voor negatieve publiciteit, waardoor veel consumenten bang worden gemaakt. Toch zal het de consument die een Franse bull wil hebben voor 250 euro worst wezen waar ze de hond kopen. Een boerderij met 12 verschillende rassen en 30 verschillende nestjes zal bij hen geen alarmbellen doen rinkelen. Dat deze honden vaak ziek worden van alle bekende ziekten is het risico dat ze op de koop toenemen. Dit soort praktijken moeten aangepakt worden, de broodfokkers zorgen dat de echte goede fokkers negatief in het nieuws komen

 

 

Dier&Recht als voorbeeld 

Diverse partijen die hebben het specifiek gemunt op de fokkers van rasdieren.  Zij maken gebruik van de negatieve publiciteit die er in het algemeen heerst. Ook bij stamboomhonden zijn er fokkers die de regeltjes niet zo nauw nemen, welke ook deel van het grote probleem zijn.

Websites als Dier&Recht (raskattenwijzer en rashondenwijzer), maar ook enkele consumentenprogramma’s zetten fokkers van rasdieren vaak onterecht in een negatief daglicht. Zij hebben in hun doelstellingen mooie zaken staan, maar hierbij vliegen ze soms behoorlijk uit de bocht. Het aantal klachten over deze specifieke partij is behoorlijk en dat lijkt nog maar het topje van de ijsberg te zijn.

Laten we voorop stellen dat de doelstellingen die deze stichting heeft goed zijn (of lijken) bijvoorbeeld met betrekking tot honden of katten:

  • Focus op gezonde i.p.v. raszuivere honden
  • Wettelijke bescherming tegen malafide fokkers en handelaren, voor zowel de honden als de baasjes
  • Meer bewustzijn en kennis bij de aanschaf van een (ras)hond
  • Fokkers verplichten om erfelijke aandoeningen te voorkomen

Wie kan het met bovenstaande nou niet eens zijn. Malafide fokkers en handelaren, daar zal iedereen tegen zijn. Meer bewustzijn en kennis, zeker! Maar is dat niet juist hetgeen de echte goede ‘rasfokker’ juist wilt?

Natuurlijk, maar de wijze waarop deze stichting een heksenjacht opent op diverse fokkers die echt goede bedoelingen hebben is opvallend. Zowel op facebook als in onze mailbox komen er veel vragen en klachten over deze stichting. Of we er iets aan kunnen doen?

Het antwoord hierop is helaas niet zo simpel. Enerzijds kosten juridische procedures veel tijd en geld. Anderzijds is er in Nederland ook nog steeds vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te mogen schrijven wat je wilt (binnen bepaalde kaders)

Om op het eerste punt maar eerst in te gaan. Een dergelijke procedure kost veel tijd en dus ook veel geld van advocaten of juristen. Wie gaat dat betalen? Een individuele fokker kan dat niet alleen, daarbij vinden wij het ook niet onze taak om hierin het voortouw te nemen. Wij worden immers ingehuurd om advies of raad te geven, niet om zaken op te starten.

Dit soort partijen die leven van giften van donateurs, hebben zodoende middelen beschikbaar waar een simpele, goedbedoelende fokker maar moeilijk wat tegenover kan zetten. De echte reden voor het bestaan van dit soort partijen is ons niet bekend, maar zich inzetten voor hun hierboven bedoelde doelstellingen lijkt toch ver weg te zijn.

Punt twee is op zijn minst net zo lastig, want je mag in Nederland een heleboel schrijven. Kijk maar op een gemiddelde facebookpagina waar verhitte discussies worden gevoerd.

Over de Duitse Herdershond staat het volgende geschreven:

De Duitse Herdershond heeft vanwege schoonheidsidealen een sterk aflopende rug, waardoor de hond met de achterpoten over de grond sleept en heupen en rug vaak veel te lijden hebben. De Duitse Herdershond heeft een zeer grote kans op heupdysplasie en op slijtage van ruggenwervels (spondylose).

Klopt dit? Mogelijk zit er een kleine kern van waarheid in, want een herdershond heeft inderdaad een kans op HD. Maar wat is een grote kans? Is dat 80% of 10%, wat vinden de auteurs groot? Daarbij kunnen we over elk dier, rasdier of niet, wel een negatief verhaal verzinnen. Het is ook nog eens zo dat veel vormen van HD of ED veroorzaakt worden door menselijk toedoen. Te veel, te lang wandelen. Spelen met grote honden. Een gladde laminaatvloer en maar over de vloer heen denderen. Dit en nog vele voorbeelden.

De belangrijkste vraag is dan, mogen ze dit zo opschrijven? Ja, want dit is hun visie op de Duitse Herder. Er staat feitelijk niets onjuist, maar het is wel zeer suggestief en negatief beschreven. Het over een kam scheren van alle Duitse Herders. Een korte beschrijving had ook het volgende kunnen zijn:

De Duitse Herdershond is een rasdier met een lange geschiedenis, waarbij de rug in de loop der jaren meer schuin is komen te staan. Het is algemeen bekend dat de Duitse Herder vatbaar is voor aandoeningen zoals heupdysplasie en vroegtijdige slijtage van de ruggenwervels, waardoor voorzichtigheid in het eerste levensjaar is geboden.  

 

Social Media

De heksenjacht op fokkers is de laatste jaren enorm toegenomen. Deels komt dit ook wel door de sociale media, waarbij het wel heel makkelijk is om fokkers (soms met naam en toenaam) of bepaalde rassen met de grond gelijk te maken. Ongefundeerde uitspraken en reacties op artikelen. Schelden, tieren en vloeken. Het komt allemaal voorbij.

Samenvattend:

Je kan ze niet echt preventief aanpakken. Pas als jij er individueel last van hebt kun je mogelijk wel actie ondernemen. Denk aan het gebruik van foto’s van jouw dieren, of jouw website of naam noemen in negatieve context.

Het aantal echte rechtszaken dat deze “advocaat van de dieren” heeft aangespannen lijkt door alle aandacht veel meer dan het daadwerkelijk is. Dan hebben we het ook nog niet over de gewonnen zaken. Overigens zijn enkele zaken best terecht!

Voorkomen is beter dan genezen

Jurist voor Fokkers van Gezelschapsdieren adviseert naast een goede koopovereenkomst ook een “handleiding” te schrijven voor de kopers van het dier.

Wij hebben inmiddels al diverse koopovereenkomsten mogen maken, waarin we ook vaak de handleiding op maat maken (sommige fokkers doen dit al jaren). In zo’n handleiding staan onder andere zaken als:

  • Tips over de hoeveelheid activiteit van de hond of kat. Teveel is niet goed voor de ontwikkeling van het lichaam.
  • Wat eet het dier, welke voeding, beloningen of extraatjes? En welke juist niet. 
  • Niet traplopen als puppy (of let goed op bij een open trap voor een kitten)
  • Jaarlijkse inentingen, ja die horen er ook bij. 
  • En nog veel meer…

 

 

 

Kennis voor de koper:

Veel aankopen van een hond, kat, konijn of welk dier dan ook zijn impulsaankopen. Gelukkig ook een aantal niet. Desalniettemin realiseren mensen zich vaak niet hoe veel werk het is om een beestje op te voeden, bij honden iets meer dan bij konijnen of katten. Maar ook de kattenbak of het konijnenhok zal regelmatig verschoond moeten worden. De meeste supermarktdiervoeren (mooi scrabble woord) bevatten nog steeds veel te veel zout, slecht voor de nieren. Is het dan gek dan een kat nierstenen krijgt voor het 8e levensjaar? Kennis over het dier en wat er mee te doen kan al veel voorkomen.

Natuurlijk kun je als fokker niet alles voorkauwen, een koper moet ook zijn gezonde verstand gebruiken.

 

Kennis van de fokker:

Last but not least is kennis van fokkers zelf ook belangrijk. Hoe goedbedoeld ook, maar er zijn mensen die gaan fokken met hun hondje. Vaak geen enkel probleem, maar laat je goed voorlichten. Of je nou wel of geen stamboom hebt, er komt zoveel meer kijken bij het fokken van dieren dan in eerste instantie wordt gedacht. Kennis is dan essentieel. Weet wat er gebeurt met je hond in elke fase van dracht. Weet wat er gebeurt tijdens de bevalling, wanneer je wel en ook wanneer je juist niet moet ingrijpen. Hoe werkt het met pups de eerste paar uren, paar weken etc. Lees je goed in, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

 

Ook al heb je 1 nestje en veel meer. Leg je afspraken ook altijd vast middels een koopovereenkomst. Dit voorkomt veel ellende voor later. We kunnen het niet blijven zeggen.

 

Dienstverlening van Jurist voor Fokkers van Gezelschapsdieren

Wij geven aan fokkers, (ras)verenigingen, hondenuitlaatservices etc. juridisch advies in de breedste zin van het woord. Van koopovereenkomst tot mediaton, van algemene voorwaarden tot juridische bijstand voor als het echt mis gaat.