Garantie op hond of kat?

Garantie op een hond of kat?Foto van een hond

Een van de meest gestelde vragen als jurist tijdens een gesprek met fokkers is: moet ik garantie geven op een hond of kat? en zo ja hoe lang. Welke garantie moet ik dan geven, waarop wel of waarop niet. En wat zijn de spelregels voor zowel de fokker als de koper.

Garantie:

Ja, er is wel degelijk sprake van “garantie” op een hond, kat, konijn of welk dier je ook verkoopt als fokker. Welke mate van garantie je geeft ligt natuurlijk aan het dier op zich. Een konijn zal andere “gebreken” kennen als een hond. Daarbij zijn er zoveel verschillende rasspecifieke kwalen, dat je ook jezelf de vraag moet stellen waarop geef ik wel of geen garantie. Ook als u niet bedrijfsmatig fokt kunt u garantie op een dier niet uitsluiten.

Wat is garantie?

Allereerst is dan de vraag, wat betekent garantie? De dikke van dale geeft het volgende:

ga·ran·tie (de; v; meervoud: garanties) waarborg, zekerheid: garantiebewijs

Bij garantie sta je voor iets in, je staat voor de kwaliteit van het product. Ook al is dit een hond of kat. Immers worden dieren in zekere zin gezien als een goed. Een product moet deugdelijk zijn en moet zodoende voldoen aan datgeen een koper in zekere zin redelijkerwijs mag verwachten. Voldoet een goed niet (is het stuk?) dan is de verkoper verplicht het goed te repareren, te vervangen of het aankoopbedrag te retourneren.

Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de hond, kat of ander dier dat je verkoopt niet ziek moet worden, dan is het immers “stuk”. Nou vergelijken wij de verkoop van een dier voor de beeldvorming vaak met de verkoop van een wasmachine. Als deze stuk gaat, moet de fabrikant of verkoper deze maken. Lukt dat niet dan krijg je je geld terug of een nieuwe wasmachine.

“Reparatie”

Echter bij een dier is het niet zo gemakkelijk. Als de dierenartskosten oplopen, zelfs boven de kosten van de aankoop, wat dan? Bij de wasmachine zou het product dan allang vervangen zijn, maar bij een dier ligt dat net even anders. De kopers hebben zich gehecht aan het kitten of de pup en zullen alles doen om het te helpen.

Dfoto kataarbij is een dierenarts een externe partij. Vergelijk het even met de wasmachine. Je koopt deze bij de witgoedleverancier, maar laat hem maken bij een ander bedrijf. Dat is bij een wasmachine natuurlijk niet acceptabel voor een winkel. Die zal geen garantie geven op het werk van anderen.

“Vervanging”

Als in het slechtste geval het diertje het niet overleeft, dan kan er een vervangend goed of het geld terug worden gevraagd. Dat laatste is relatief eenvoudig, maar een vervangend product ligt wat ingewikkelder. De meeste fokkers hebben geen “voorraad” aan kittens of pups liggen.

Koopovereenkomst:

Om bovenstaande zaken goed vast te leggen maak je met de kopers van het beestje een koopovereenkomst. In deze overeenkomst leg je de afspraken vast zoals je deze maakt. Dit geeft zowel rechten als plichten aan beide partijen. Het is niet zomaar klakkeloos een document tekenen en je bent vrij van alle risico’s als fokker.

Je kunt wel degelijk de risico’s die je loopt als fokker verkleinen door goede afspraken te maken over de hond, kat, konijn etc. Bijvoorbeeld wat je wel en wat je niet accepteert als claim. Een wasmachine heeft immers ook geen onbeperkte garantie als je er niet mee omgaat zoals bedoeld.

Handleiding

Een “handleiding” voor de kopers maken is een goede manier om ook duidelijk uit te leggen wat wel en niet verstandig is met een jong dier. Zo kun je beter niet een hond van 12 weken uren in het bos laten spelen. Dat brengt namelijk risico’s met zich mee op gebreken op latere leeftijd.

Leg je dit niet uit aan de koper, dan kun je ze ook niet verwijten als ze het wel zouden doen. Uiteraard mag je er van uit gaan dat een koper van een hond of kat ook zijn verstand kan gebruiken, maar enkele zaken goed vastleggen is het minste dat je kan doen.

Daarbij hebben sommige rassen hele specifieke problemen. Denk aan HD/ED bij diverse hondenrassen, of bepaalde ziektes die heel erg rasspecifiek zijn. Garantie hierop uitsluiten kan niet, maar je kan wel je risico’s beperken.

Als verkopende partij ga je natuurlijk ook een overeenkomst aan, dus naast je rechten heb je ook diverse plichten. Denk hier goed aan.

foto duitse herder

Wat kan de jurist voor fokkers van gezelschapsdieren doen?

Als advocaat voor fokkers van gezelschapsdieren hebben we inmiddels voor vele fokkers koopovereenkomsten mogen maken. Hierin leggen we per ras specifieke afspraken vast die je met je kopers kunt maken. We proberen zoveel mogelijk risico’s in dit document uit te sluiten, maar juridisch gezien kun je natuurlijk niet alles uitsluiten.

Omdat we deze koopovereenkomst op maat maken voor jou als fokker heb je geen standaard contract. Wij houden zodoende rekening met het ras dat je fokt. We hebben een boekenkast vol over vele rassen van honden en katten, elk met hun specifieke kenmerken en gebreken.