Is een koopovereenkomst verplicht?

Is een koopovereenkomst verplicht?

Is een koopovereenkomst verplicht?

Nee het is niet verplicht om een koopovereenkomst te tekenen. Ook zonder een getekende koopverenkomst kun je een dier verkopen. Echter is het wel van belang om afspraken goed vast te leggen. Dit doe je in een koopovereenkomst.

Het is dus wel zeer aan te raden om een koopovereenkomst op te stellen voordat je gaat fokken.

In een koopovereenkomst leg je zaken vast zoals de levering of garantie. Hierin staan de rechten en plichten van zowel de koper als verkoper. Als fokker kun je niet alle risico’s uitsluiten, een koper heeft immers volgens de wet ook rechten. Een goede koopovereenkomst beschermt beide partijen en legt zaken helder vast.

Het is een misvatting dat het niet tekenen van een koopovereenkomst, garanties of schadevergoedingen voorkomt. Integendeel zelfs, zonder goede afspraken gelden de standaard regels. En dan kom je als fokker er toch vaak slecht vanaf.

 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Voorkomen is beter dan genezen. Regel het vooraf goed!

 

Zie ook:

Wat kunt u verwachten van een koopovereenkomst van Jurist voor Fokkers van Gezelschapsdieren

 

Over de auteur

Rob administrator

8 Reacties tot nu toe

bert elingsGeplaatst op7:42 am - jan 13, 2018

wat zijn de kosten om een juiste koopovereenkomst te laten maken we fokken ongrveer 4 a 5 nestkes per jaar nog geen goede koop overeenkomt gr bert elings

Jo komiesGeplaatst op2:13 pm - jan 14, 2018

Ben wel geïnteresseerd in informatie. Zou zelf eentje maken maar deze week begin maken aangezien er over ongeveer 2 weken pups geboren worden

J.WeggemanGeplaatst op11:02 am - jan 19, 2018

Van brood fokkers krijg je geen koopovereenkomst en bij fokkers die aangesloten zijn bij een hondenvereniging met koninklijke statuten zit je meestal wel goed maar het is altijd oppassen.

    Rob (van Jurist voor Fokkers van Gezelschapsdieren)Geplaatst op5:11 pm - jan 19, 2018

    Ook al zijn fokkers aangesloten bij een rashondenvereniging, een koopovereenkomst zou er altijd moeten zijn en is er niet alleen voor de fokker. Maar ook voor de kopers. Dat moet niet vergeten worden!

A.ThijseGeplaatst op9:01 pm - jan 21, 2018

Ik ben geïnteresseerd

Esther KooijmanGeplaatst op5:20 pm - aug 28, 2018

goedendag,
over de alinea:
“Het is een misvatting dat het niet tekenen van een koopovereenkomst, garanties of schadevergoedingen voorkomt. Integendeel zelfs, zonder goede afspraken gelden de standaard regels. En dan kom je als fokker er toch vaak slecht vanaf.”

Dat geld dan toch ook voor het wel tekenen van een overeenkomst? Dan geld toch ook de wet “de standaard regel”?

Wat voegt uw koop overeenkomst toe? Wat is de toegevoegde waarde…

RobGeplaatst op9:52 am - sep 10, 2018

Goedendag,

juist als je geen overeenkomst hebt, gelden de standaard regels. Die zijn voor levende dieren niet geschikt. En aangezien er geen specifieke wetgeving is op dit gebied, maak je deze afspraken met de koper. Deze leg je vast in een overeenkomst.

Uiteraard toets je die dan wel aan de wetgeving, maar dat is soms wel lastig. De wet staat open voor interpretatie, en is dus niet altijd even helder.

Kortom, zonder overeenkomst kun je voor rare verrassingen komen te staan. Want dan ben je bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor een gebroken pootje. Het is immers een goed, dat kapot is gegaan. De koper zal het goed vast niet zelf kapot hebben gemaakt. Dus is de verkoper aansprakelijk.

uiteraard is dit kort door de bocht, maar hier komt het wel op neer.

Geef een reactie